donderdag 8 november 2012

Brood, de basis

Er kan weinig tippen aan de voldoening die je krijgt van je eerste brood bakken. Even die drempel over en je bent verkocht. Start met dit basisbrood en je zelfvertrouwen zal groeien! Met tijd, aandacht en warmte kom je een heel eind.

Koop je spullen gewoon bij de supermarkt. Als je meer bekwaam wordt in broodbakken, pas dan de kwaliteit van je producten aan. Gebruik je zintuigen tijdens het vormen. Voelt het deeg droog of nat, soepel of stug, koud of handwarm? Brood lééft en zal gaandeweg tonen of het zich comfortabel voelt.



Meng in een maatbeker twee zakjes gedroogde gist met 600 ml lauw water en 2 opgehoopte eetlepels suiker. Goed doorroeren. De gist komt weer tot leven door de warmte, het vocht en de voeding van de suiker.     

Doe een kilo tarwebloem met twee afgestreken eetlepels zout in een grote kom. Bloem is vrijwel smaakloos. Het zout is een smaakmaker. Goed mengen. 

Maak een kuiltje in de bloem. Werk met een vork scheutjes van het gistmengsel erdoor, totdat je een min of meer samenhangend geheel krijgt. Dump de inhoud van de kom op een schoon en licht bebloemd werkvlak. Probeer een samenhangend geheel van de bal te maken. Misschien moet er water bij als het te droog is, of wat bloem als het te nat aanvoelt. 

Kneden! Druk het deeg deels van je af, zodat je langen strengen maakt. Dit activeert de gluten en geeft het brood structuur. Hou 5 minuten vol. Je zult voelen dat het deeg soepel en levendig wordt. Als er deeg aan je handen plakt, wrijf dan een beetje bloem tussen je handen.

Maak een mooie bal van het deeg, bestuif met bloem en kerf er een diep kruis in. Leg de bal in een bebloemde schaal en dek af met een vochtige theedoek. Zet weg op een tochtvrije, warme plek.laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt zeker een uur. De eerste keer rijzen verbetert de smaak. 

Haal het deeg uit de kom en pers de lucht eruit door erop te slaan *therapeutisch intermezzo*. Maak er nu de gewenste vorm van. Een focaccia (plat brood) is een goede start. Maak een ronde, rechthoekige of vierkante vorm en gebruik je vingers om er kuiltjes in te maken. Leg je deeg op bakpapier op een bakplaat. Dek weer af en laat minstens een uur rijzen. De tweede maal rijzen zorgt voor een luchtige structuur. 

Je kunt gaan afbakken als het brood luchtig is gerezen. Schenk een mengsel van een paar eetlepels olijfolie, water en wat zout over de ongebakken focaccia; dit helpt bij het afbakken en het zal nog narijzen in de oven. Rits verse rozemarijn af en verdeel. Een half uur op 200c, of tot het brood goudbruin is.

Laat het brood afkoelen op een rek ...en geniet!

3 opmerkingen:

  1. Lekker :) de geur van vers brood in huis, daar wordt een mens blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee, je bent een blog gestart! Ik ga je volgen! Ben je ook te huur voor een Utrechtse workshop?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar natuurlijk! In Utrecht kom ik graag koken, hakken, proeven en praten. Ik pas de blog aan, zodat er meer en duidelijke info komt over activiteiten etc.

    BeantwoordenVerwijderen