Er
kan weinig tippen aan de voldoening die je krijgt van je eerste brood
bakken. Even die drempel over en je bent verkocht. Start met dit
basisbrood en je zelfvertrouwen zal groeien! Met tijd, aandacht en
warmte kom je een heel eind.
Koop
je spullen gewoon bij de supermarkt. Als je meer bekwaam wordt in
broodbakken, pas dan de kwaliteit van je producten aan. Gebruik je
zintuigen tijdens het vormen. Voelt het deeg droog of nat, soepel of
stug, koud of handwarm? Brood lééft en zal gaandeweg tonen of het zich
comfortabel voelt.
Meng in een maatbeker twee zakjes gedroogde gist met 600 ml lauw water en 2 opgehoopte eetlepels suiker. Goed doorroeren. De gist komt weer tot leven door de warmte, het vocht en de voeding van de suiker.
Doe een kilo tarwebloem met twee afgestreken eetlepels zout in een grote kom. Bloem is vrijwel smaakloos. Het zout is een smaakmaker. Goed mengen.
Maak een kuiltje in de bloem. Werk met een vork
scheutjes van het gistmengsel erdoor, totdat je een min of meer
samenhangend geheel krijgt. Dump de inhoud van de kom op een schoon en
licht bebloemd werkvlak. Probeer een samenhangend geheel van de bal te
maken. Misschien moet er water bij als het te droog is, of wat bloem als
het te nat aanvoelt.
Kneden! Druk
het deeg deels van je af, zodat je langen strengen maakt. Dit activeert
de gluten en geeft het brood structuur. Hou 5 minuten vol. Je zult
voelen dat het deeg soepel en levendig wordt. Als er deeg aan je handen
plakt, wrijf dan een beetje bloem tussen je handen.
Maak
een mooie bal van het deeg, bestuif met bloem en kerf er een diep kruis
in. Leg de bal in een bebloemde schaal en dek af met een vochtige
theedoek. Zet weg op een tochtvrije, warme plek.laat het deeg rijzen tot
het in omvang verdubbeld is. Dit duurt zeker een uur. De eerste keer rijzen verbetert de smaak.
Haal
het deeg uit de kom en pers de lucht eruit door erop te slaan
*therapeutisch intermezzo*. Maak er nu de gewenste vorm van. Een
focaccia (plat brood) is een goede start. Maak een ronde, rechthoekige
of vierkante vorm en gebruik je vingers om er kuiltjes in te maken. Leg
je deeg op bakpapier op een bakplaat. Dek weer af en laat minstens een
uur rijzen. De tweede maal rijzen zorgt voor een luchtige structuur.
Je
kunt gaan afbakken als het brood luchtig is gerezen. Schenk een mengsel
van een paar eetlepels olijfolie, water en wat zout over de ongebakken
focaccia; dit helpt bij het afbakken en het zal nog narijzen in de oven.
Rits verse rozemarijn af en verdeel. Een half uur op 200c, of tot het
brood goudbruin is.
Laat het brood afkoelen op een rek ...en geniet!
Lekker :) de geur van vers brood in huis, daar wordt een mens blij van.
BeantwoordenVerwijderenHee, je bent een blog gestart! Ik ga je volgen! Ben je ook te huur voor een Utrechtse workshop?
BeantwoordenVerwijderenMaar natuurlijk! In Utrecht kom ik graag koken, hakken, proeven en praten. Ik pas de blog aan, zodat er meer en duidelijke info komt over activiteiten etc.
BeantwoordenVerwijderen