dinsdag 11 december 2012

Carbonara? Eitje...

Penne alla carbonara is een tijdloze klassieker. Eén ontstaansgeschiedenis verwijst naar de mijnwerkers. Zij leidden traditioneel een nomadenbestaan en gebruikten lang houdbare producten zoals gedroogde pasta, kaas en kippen voor de eieren.

Het geheim zit 'um in de juiste ingrediënten. Het gerecht bestaat uit eidooiers, gekneusde zwarte peper en parmazaanse kaas. De peper is een verwijzing naar de zwarte handen van de ondergrondse arbeiders? Er gaat geen room in de saus, maar de rauwe eieren (!) worden gegaard door de hete pasta en perfect smeuig gemaakt met het kookwater.


Split de eieren. Per persoon één eidooier, plus één extra. Dus voor twee man drie stuks. Doe ze in een schaaltje met een halve theelepel gekneusde zwarte peper en een handjevol parmazaanse kaas. Door elkaar roeren en opzij zetten. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en doe er 200gram penne rigate (korte buispasta) bij. Kook tot al dente. Bak tegelijkertijd in een koekenpan op laag vuur een paar plakjes fijngesneden pancetta (of ander lekker spek) goudbruin.

Giet de pasta af en houd een kopje kookwater achter. Doe de pasta terug in de pan, voeg je ei/kaasmengsel en spek toe. Nu goed roeren en blijf kookwater toevoegen tot er een romige saus ontstaat. Het ei gaart door de warmte van de pasta. En de scheutjes vocht geven de saus op wonderlijke wijze een textuur die op room lijkt. Serveer direct.

Heerlijk met een glas rode wijn, extra veel kaas erover en een simpele salade ernaast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten