dinsdag 11 december 2012

There's something in the water

Pasta koken is geen kunst. Houd je aan een paar regels en het komt goed. Ik heb het hier over gedroogde pasta, verse pasta gedraagt zich heel anders in de pan.

Kook pasta altijd in de ratio 1:10:100. Eén persoon heeft 100 gram pasta nodig. Daarvoor doe je 10 gram zout (zeg, een eetlepel) in 1 liter water. Pastadeeg bestaat doorgaans uit meel en ei, soms water. Dat smaakt drie keer naar niks, dus flink zout is essentieel.

Gebruik een grote, hoge pan en breng het water borrelend aan de kook. Er hoeft geen olie bij, dat is ouwewijvenpraat. Je wilt eigenlijk dat de pasta de saus of smaakmaker opneemt. Daarom is goede pasta wat ruw aan de oppervlakte. Pakt de saus beter.

Koop een goed merk pasta, afkomstig uit italie. De Cecco in de geel/blauwe verpakking kun je tegenwoordig zelfs bij d'n Appie krijgen.

Vergeet de kooktijd op de verpakking, daar klopt niks van. (Ik vermoed dat ze de kooktijden van Olvarit en pasta per ongeluk hebben verwisseld!). Je lippen, tanden en tong zijn je klok. Elke andere methode dan proeven en voelen, zal je in de steek laten. Als eindresultaat wil je de pasta al dente beetgaar hebben.



De klassieker cacio e pepe is een smakelijke oefening voor smeuïge en beetgare pasta. Dit is pasta met de Romeinse schapenkaas pecorino en zwarte peper. Het is een gerecht waaraan je zo min mogelijk moet doen. De smaak van de kaas is vrij sterk, een combinatie met Parmezaanse kaas is een perfect alternatief.

De truuk zit in het kookwater van de pasta. Hiermee kun je de ingrediënten tot een smeuïge consistentie laten versmelten. In dit kookwater zit het zetmeel van de pasta en vormt tevens het extra vocht dat de pasta nodig heeft om verder te garen.

Stamp een theelepel zwarte peper fijn in een vijzel. Zet een koekenpan klaar op laag vuur. Kook 200 gram spaghetti al dente in gezouten water. Til de spaghetti uit de pan met aanhangend water, naar de koekenpan. Doe de peper, een handjevol geraspte pecorino en een handjevol parmazaan erbij. Meng snel door elkaar en voeg zo nodig meer kookvocht toe om een smeuïg geheel te maken. De slierten pasta zijn nu bedekt met een filmpje kaas, aromatische pepervlokjes en hebben voldoende vocht opgezogen om nog iets na te garen in de pan.

Val aan met een vork en zonder verder beleid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten